Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro län

Kommuner återvinner inte matavfall

Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 05.30
"Varför ska inte vi kunna ha det när andra klarar det" Anneli Höög, Hallsberg
(2:21 min)
1 av 4
Bara tre av Örebro läns 12 kommuner tar hand om hushållens matavfall separat. Foto:Gunnar Lundmark/Scanpix.
2 av 4
3 av 4
Sara Lundekvarn, Petra Brodén och Anneli Höög sorterar gärna ut matavfallet, om det är lätt att bli av med det. Foto: Gabriel Stenström/ Sveriges Radio Örebro.
4 av 4
Inga-Britt Ritzman. Foto: Gabriel Stenström/ Sveriges Radio Örebro.

Flera kommuner i länet skickar fortfarande matavfall till förbränning. Detta trots att riksdagen vill att återvinningen av matavfall ska öka.

En av de kommuner som inte samlar in matavfall för återvinning är Hallsberg.

– Varför skulle vi inte kunna ha det här när det finns på så många andra ställen, undrar Annelie Höög som bor med sin familj i ett hus utanför Hallsberg.

– Det är mycket som går till spillo när man slänger mat. Det blir ju mycket matavfall, så är det, fortsätter Annelie Höög.

Hemma sorterar hon till exempel papper och plast, och lämnar det för återvinning. Men hennes matrester hämtar sopbilen och kör till Sakab utanför Kumla där de bränns.

Den politiker som ansvarar för avfallsfrågor på Hallsbergs kommun,  socialdemokraten Ingalill Ritzman, säger att hon egentligen också tycker att matavfallet borde tas till vara.

– Allt som kan gå tillbaka måste ju vara bättre än att det bara försvinner upp i rök. Naturligtvis är det bra att vi får ut värme ifrån det, men jordens resurser är ju inte oändliga, säger Inga-Britt Ritzman.

Varför har inte Hallsberg kommit längre i den här frågan?

– Det handlar nog mycket om att vi är en lite kommun. Det är ganska stora kostnader det handlar om, säger Inga-Britt Ritzman.

Det är inte bara Hallsberg som fortfarande skickar matavfallet till förbränning ihop med resten av hushållssoporna. Så är det också i Askersund, Laxå och Lekeberg.

Fem kommuner i länet kommer under det här året att börja samla in matavfallet separat för kompostering. Men än så länge är det bara tre av länets kommuner som har ett fullt utbyggt system för att ta hand om matavfallet från hushållen; Örebro, Nora och Lindesberg.

Petra Brodén som också bor i Hallsberg säger att hon gärna skulle börja sortera ut matresterna, men då måste det vara lättare att bli av med det, än det är att bli av med de andra sopor hon redan sorterar i dag:

– Om man måste åka i väg med det känns det nog lite bökigt, säger Petra Brodén.

Men om det skulle hämtas av kommunen?

– Då vore det en annan sak. Då tror jag absolut att vi skulle sortera ut allt matavfall, säger Petra Brodén.

Samlar din kommun in matavfallet separat?

Askersund: Nej
Degerfors: Införs 2011-2013
Hallsberg: Nej
Hällefors: Införs 2011-2012
Karlskoga: Införs 2011-2013
Kumla: Införs 2011-2012
Laxå: Nej
Lekeberg: Nej
Lindesberg: Ja
Ljusnarsberg: Införs 2011-2012
Nora: Ja
Örebro: Ja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".