Kontroll av insamlad kompost. Foto: Filip Nyängen / Sveriges Radio Örebro
Sydnärke

Fler länsbor lär kompostera

"Fler lär syssla med kompostering"
1:33 min

Alla som bor i Örebro län kommer inom några år att kunna lämna sitt matavfall till återvinning.
Det tror Harry Lundin som är miljöchef för tre av de kommuner i länet som fortfarande bränner sitt matavfall.

Miljöchefen Harry Lundins bedömning är att alla kommuner i länet inom tio år, kommer samla in matavfallet separat för att återvinna det.

- Antingen att man komposterar det i en större central anläggning eller att man rötar det i kombination med grödor och gör biogas, säger Harry Lundin som är miljöchef för Sydnärkes Miljöförvaltning.

I morse berättade P4 Örebro att det bara är tre kommuner här i länet som i dag samlar in matavfallet separat. En landsomfattande kartläggning som Sveriges Radio gjort visar att färre än hälften av landets kommuner gör det, och att riksdagens miljömål därför inte har klarats. Men samtidigt är mycket på gång.

Här i länet börjar fem av kommunerna att samla in matavfall separat under det här året. De kommuner som Harry Lundin är miljöchef för - Laxå, Lekeberg och Askersund - har inga såna planer än. Harry Lundin säger att senast frågan utreddes bedömdes kostnaderna vara mycket större än miljönyttan. Men sedan dess tycker han att miljönyttan ökat, till exempel genom att det blivit möjligt att göra fordonsgas av matresterna.

Han tycker att det är läge att snart se över frågan igen. Men när politikerna tar ställning i frågan tror han också att det handlar om image, alltså om kommunen vill framstå som miljövänlig:

- Det är inte en helt viktig fråga tror jag, säger Harry Lundin.

Gabriel Stenström

Samlar din kommun in matavfallet separat?

Askersund: Nej
Degerfors: Införs 2011-2013
Hallsberg: Nej
Hällefors: Införs 2011-2012
Karlskoga: Införs 2011-2013
Kumla: Införs 2011-2012
Laxå: Nej
Lekeberg: Nej
Lindesberg: Ja
Ljusnarsberg: Införs 2011-2012
Nora: Ja
Örebro: Ja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".