Foto: Jan Collsiöö / Scanpix
Karlskoga

Hårt arbete med skolan

"Förvånade över omfattningen"
1:47 min

Det är ett stort arbete som väntar särskolan inom Karlskoga kommun. Det säger verksamhetschef Per Blom efter den kraftiga kritik som Skolinspektionen riktat mot verksamheten.

Som vi berättat tidigare så riktar Skolinspektionen allvarlig kritik mot både handläggning och utredning när ett barn ska börja i särskolan. Något som kan leda till en felaktig placering.

--Vi blev nog lite förvånade över att det var en så pass stor omfattning, och tittar man nationellt så är det ju uppseendeväckande att det inte är någon av de 30 kommunerna som inte får någon form av kritik, säger Per Blom.

Skolinspektionen har granskat särskolan i 30 slumpvis utvalda kommuner, och samtliga 30 får kritik när det gäller hur det går till när det bestäms om ett barn ska börja i särskolan eller inte. Idén till hela granskningen kom efter ett besök i Örebro, där personal berättade för Skolinspektionen att de inte var säkra på att alla barnen verkligen hörde hemma i särskolan. Det visade sig att tre av eleverna faktiskt inte skulle vara där, det berättar Marie Holm, som är programchef för barn- och utbildning i Örebro kommun.

– Vi ser det ju som någonting positivt, den granskning som gjordes hos oss. På något vis har ju det tydligen bidragit till att man går vidare ut över landet och gör en granskning och startar förbättringsarbeten även där. Det måste man ju se som någonting positivt för eleverna, säger hon.

Örebro kommun håller fortfarande på och granskar elever, berättar Marie Holm, och de behöver tillsätta en extra resurs för att kunna bli klara till påsk. Men i Karlskoga kommer inga extra resurser att tillsättas för granskningsarbetet, säger verksamhetschef Per Blom.

– Vi kommer få använda de resurser vi har, och eftersom det här är ett ganska stort uppdrag så kan det vara andra saker som vi inte kommer kunna göra i den omfattning som vi hade räknat med. Per Blom säger att det handlar både om småfel som gjorts och allvarligare brister, men några elever som går i särskolan på felaktiga grunder, det ska det inte finnas i Karlskoga.

– Vi är rätt trygga med att inte något barn har hamnat i fel skolform, och det är alltid en bra utgångspunkt.

Anna Björndahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".