Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro län

Länsborna sorterar dåligt

" Folk verkar inte ha lust att gå till återvinninsstationen" Jan Andersson avfallsrådgivare
2:31 min
1 av 2
Jan Andersson, avfallsrådgivare på Örebro kommun, säger att örebroarna blivit något bättre på att sortera soporna, men det är bara marginellt. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Sorteringen av matavfall från hushållen. Grafik: SR

Mycket av det som slängs i svenska soppåsar skulle kunna återvinnas istället. Ungefär en tredjedel borde hamnat i en återvinningscontainer istället, och Sveriges Radios kartläggning visar att länsborna inte heller är bättre på att sortera.

Den senaste undersökningen som gjordes av soporna i Örebro kommun i höstas visar att örebroarna blivit något bättre på att sortera, men kommunens avfallsrådgivare Jan Andersson tycker förbättringen är marginell. Fortfarande är det närmare en tredjedel av det som åker ner i soppåsen som örebroarna egentligen borde lämnat på en återvinningsstation.

Så är det i hela landet - och även i de andra kommuner här i länet som undersökt saken. Sämsta siffran i vår kartläggning hittar vi i Hallsberg där nästan hälften av avfallet i senaste mätningen kunde ha gått till återvinning istället.

– Det finns en förordning om att hushållen är skyldiga att sortera ut förpackningar till de insamlingssystem som producenterna tillhandahåller. Det är i första hand återvinningsstationerna. men vi får ju inget straff om vi inte uppfyller det, säger Jan Andersson.

Skulle det behövas?

– Nej, man kan inte hålla på att kontrollera på det sättet. Det hänger på medvetenheten hos människorna att vilja sotera rätt, fortsätter Jan Andersson.

Men bland soppåsarna på Atletippen hittar vi annat också som inte borde finnas där. Igår kunde P4 Örebro berätta att Örebro är en av få kommuner i länet som har ett fungerande system för att samla in matavfall från hushållen. Ändå är nästan en tredjedel av det som lämnas som restavfall av örebroarna sånt som egentligen borde gått till komposten.

Det här finns i soppåsarna i din kommun:

  • Askersund: 26% som kunde återvunnits, 30% som kunde komposterats. (2009)
  • Hallsberg: 46% som kunde återvunnits, 24% som kunde komposterats (2009)
  • Karlskoga: 33% som kunde återvunnits, 53% som kunde komposterats (2009)
  • Laxå: 37% som kunde återvunnits, 27% som kunde komposterats (2009)
  • Örebro: 29% som kunde återvunnits, 28% som kunde komposterats (2010)

Övriga kommuner i länet har inte analyserat avfallet de senaste åren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".