Lena Baastad, Socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Örebro. Foto:Peter Bjurbo/Sveriges Radio Örebro.
Örebro kommun

I dag skrivs politisk historia

"Det är klart det känns spännande och roligt" Lena Baastad, S
1:01 min

Det blev inget beslut på måndagen heller om ett eventuellt omval i Örebro kommun. Men trots det så är det idag en historisk dag i Örebro kommun. Det är nämligen första gången som en kvinna sätter sig på platsen som ordförande för kommunstyrelsen, socialdemokraten Lena Baastad.

– Det är klart det känns spännande och roligt, samtidigt är vi i det politiska läget där vi är. Men det är klart att det känns historiskt att gå in som den första kvinnan som ordförande i kommunstyrelsen i Örebro kommun, säger Lena Baastad (S).

Aldrig förr har alltså Örebro kommun haft en kvinna på den högsta politiska posten. Det kunde mycket väl ha varit på heltid, men det oklara valresultatet, som varit så jämnt så att det inte kunnat avgöras efter valet i höstas har skapat ett läge där Moderaternas Kent Persson och Socialdemokraternas Lena Baastad delar på posten som kommunstyrelsens ordförande. Tills dess att valresultatet är utrett.

Och att det nu finns en kvinna på högsta posten är mycket tack vare ett got t stöd från partiet, säger Lena Baastad.

– Jag var gravid när jag fick frågan om jag ville bli kommunalråd. Det ställde stora krav på mig, men där Socialdemokraterna kunde anpassa rollen så den passade mig som ung, kvinna och småbarnsförälder. Så det kändes väldigt bra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".