1 av 2
Rosie Christoffersson får besök av Öbos Eva Mesenhol. Foto Gabriel Stenström / SR Örebro.
2 av 2
ÖBO:s avfallsinformatörer Ibrahim Altamimi, Niclas Sandström och Eva Mesenhol. Foto: Gabriel Stenström / Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Knackar dörr om sopsortering

"Det är nog bara rent slarv"
1:28 min

Med hjälp av speciella informatörer så hoppas Örebro kommuns bostadsbolag ÖBO att få fler av hyresgästerna att sortera sina sopor bättre. Vi följde med på ett besök bland hyresgäster i bostadsområdet Markbacken.

De allra flesta av ÖBO:s hyresgäster har möjlighet att lämna matrester i bruna papperspåsar för att matavfallet ska gå till kompostering.

Men Rosie Christoffersson som fick besök av avfallsinformatör Eva Mesenhol är långt ifrån ensam om att ha lagt matresterna i den vanliga soppåsen istället.

--Det är nog bara rent slarv, jag kan inte skylla på att det saknas kärl, jag får väl börja nu, säger hyresgästen Rosie Christoffersson.

Det finns många skäl till att ÖBO tycker att det är värt att satsa på avfallsinformatörerna. Nerskräpningen utanför soprummen är ett problem. Ett annat är att det i en del områden har felsorterats så mycket att kommunen haft svårt att ta tillvara på det som lämnats till kompostering.

Därför har kommunen och ÖBO tillsammans valt ut några viktiga bostadsområden att börja med för att komposteringen ska fungera.

Och genom att gå runt och prata om kompostering av matavfall hoppas ÖBO att även andra avfallsproblemen ska minska. Innan avfallsinformatör Eva Mesenhol går vidare uppåt i trappuppgången så lovar i alla fall Rosie Christofersson att börja sortera sitt matavfall.

--Absolut bara jag får ordentliga byttor, avslutar hon.

Gabriel Stenström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".