1 av 3
Fler fritidsgårdar kan lösa problemen med barnfattigdom. Foto: Yvonne Åsell / SvD / Scanpix.
2 av 3
Moderaten Kent Persson. Foto: Andreas Morén/SR Örebro.
3 av 3
Lena Baastad, Socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro. Foto:Peter Bjurbo/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Fritidsgårdar ska minska klyftor

"Vi behöver fler fritidsgårdar"
1:13 min

Fler fritidsgårdar och längre öppettider på gårdarna är något som de styrande politikerna i Örebro ser som en åtgärd för att komma tilrätta med barnfattigdomen i stan.

– Kortsiktigt så tror jag att det vi kan göra är att gå in med ett förebyggande arbete. Det handlar om att stärka föreningsarbetet och kanske om att ha fler fritidsgårdar, säger Kent Persson, moderaternas kommunalråd.

Betyder det att du kommer att arbeta för att det ska öppna fler fritidsgårdar i Örebro?
– Absolut, och det var en av de frågorna vi hade i valrörelsen. Vi behöver fler fritidsgårdar och vi behöver också se över öppettiderna, säger han.

Kent Persson säger att han inte vet när beslut kan tas om fler fritidsgårdar eftersom ingen idag vet om det bli omval eller inte. Men egentligen borde de kunna klubba ett beslut redan idag eftersom de är helt överens om med stans socialdemokrater.
– Vi gick till val på att vi ska ha fler helgöppna fritidsgårdar och det är ett löfte som vi komemr att genomföra om vi går den möjligheten, säger Lena Baastad, socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro.

"Skattesänkningar kommer slå hårt mot barnen"
De två är också överens att på lång sikt gäller det att de fattiga barnens föräldrar får jobb och att barnen får bra utbidlning. Men det finns en klassisk fråga där de inte är överens.
– Det är också viktigt att vi vågar säga att välfärden är viktigare än stora skattesänkningar. När man pratar om skattesänkningar på en krona i den här kommunen så kommer det också att slå hårt mot de här barnen, avslutar Lena Baastad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".