Motion är den bästa vardagsmedicinen. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix.
Örebro län

Motion den bästa medicinen

"Vi vinner hälsa på alla sätt och vis"
1:39 min

Vanlig motion kan vara den bästa medicinen för många sjukdomar. Och enligt professor Maj-Lis Hellenius är det inte bara hjärtsjukdomar som kan botas av ett rörligare liv.

– Vi vinner hälsa på alla sätt och vis för många av våra vanligaste cancerformer är det också samma bakomliggande livstilsfaktorer som spelar roll även vid demens, säger hon.

Uppmanar till motion
Både cancer och demens kan man hålla borta på ett helt annat sätt om man rör sig mer. Därför är det inte så konstigt att fler landsting uppmanar sina patienter till att motionera mer nu än tidigare.

Fysisk aktivitet på recept
Enligt professor Maj-Lis Hellenius från karolinska institutet har Västerbottens läns landsting arbetat mycket med de här frågorna och varit i framkant. Men även i Örebro län arbetar man med frågorna. Under förra året skrev primärvården ut nästan 2 800 recept på fysisk aktivitet. Recept som innebär att patienten ska motionera mer i vardagen. Det är nästan dubbelt så många som året innan. Men enligt lillemor Nyberg läkare på karolina vårdcentral i Karlskoga skulle man kunna skriva ut fler recept. Enligt Maj-Lis Hellenius kan vem som helst när som helst börja röra sig.
– Det är aldrig för sent att börja röra på sig. Även om man har en artros i höften så finns det övningar man kan göra. För det ger mer livskvalitet, avslutar hon.

andreas.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".