1 av 2
Gustav Åkesson och Henrik Karlsson vill se bättre satsningar på den egna kommnens busstrafik. Foto: Marie Hansson/ Sveriges Radio Örebro
2 av 2
Per Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd i Askersund. Foto: Marie Hansson/ Sveriges Radio Örebro
Örebro län

Alla länsbor betalar för Örebrobussar

"Det är lite bittert"
1:42 min

Örebroarna har fått bättre och mer miljövänlig busstrafik de senaste åren, och det kommer skattebetalarna i de mindre kommunerna i länet få vara med och betala. 50 miljoner kronor om året läggs på invånarna i bland annat Askersund, Degerfors och Hallsberg.

– Det är dumt att Askersund ska betala för Örebro kan jag tycka, säger Gustav Åkesson från Harje.

– Jag tycker att Askersund kunde lägga lte pengar på sin egen busstrafik istället. Den trafik vi har här går ju inte riktigt så ofta som man vill att den ska göra, säger Henrik Karlsson från Mariedamm.

"Det känns lite bittert"
Örebroarna har fått fler busslinjer och miljövänliga biogasbussar. På andra håll i länet har inte hänt så mycket så Örebros andel av länets kollektivtrafik är nu betydligt större, men kostnaderna ska ända delas inom länet enligt de skatteutjämningssystem som finns. En slags omvänd Robin Hood-skatt. Bara för Askersunds kommun innebär det runt sju miljoner kronor.
– Ja, det kan kännas lite bittert för en representant för en liten kommun. De fina satsningar som man gjort i Örebro får vi mindre kommuner faktiskt vara med och betala, säger Per Eriksson, socialdemokrat och kommunalråd i Askersunds kommun.

"Tror inte att alla förstår"
Lagstiftningen om kostnadsutjämningen har blivit rätt tokig här, men ingen lagstiftare verkar ha förstått konsekvensen.
– Jag tror inte att alla politiker eller tjänstemän som varit inblandade i de beslut som fattats är medvetna om konsekvenserna som blivit. Men nu när man börjat titta på det så ser man att de här förändringarna kommer att ske, säger Jonas Karlsson, som är landstingsråd med ansvar för kollektivtrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".