Örebro bör kunna betala för sin egen kollektivtrafik, menar två Örebropolitiker. Foto: Jens Tisbo/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Kan betala för egna kollektivtrafiken

"Vi måste lösa detta"
1:52 min

På sikt kan småkommunerna i länet slippa extrakostnaderna på 50 miljoner kronor för att Örebro har satsat på sin busstrafik. En slags omvänd Robin Hood skatt.

Landstingspolitikern och Socialdemokraten Jonas Karlsson tycker att Örebro kommun därför behöver kompensera resten av länet.
– Jag räknar med att Örebro kommun är beredd och ställa upp och försöka hitta sätt att lösa det här ekonomisk så andra kommuner inte drabbas mer än nödvändigt, menar Jonas Karlsson, (S).

Det kom lite som en överraskning för alla inblandade att biogasbussar och nya busslinjer i Örebro delvis skulle betalas av skattebetalare i Kopparberg och Degerfors.

Den så kallade kostnadsutjämningen förutsätter att alla kommuner inom länet har samma kostanader för sin kollektivtrafik, men idag så står Örebro för runt 70 procent av den kakan, medan kommunikationerna på småorterna knappast blivit bättre med åren.

Kent Persson, kommunalråd för moderaterna i Örebro, vill inte vältra över kostnaderna på andra kommuner.

– Örebro kommun ska och kan ta kostnaderna för sin egen kollektivtrafik, det ska inte belasta de andra kommunerna, säger han.

Det finns ett förslag på att landstinget ska bli huvudman för kollektivtrafiken nästa år. Kent Persson ser då en möjlighet att lösa frågan långsiktigt.

– Jag tror att en lösning skulle vara att landstinget tar huvudansvaret för regiontrafiken och Örebro kommun det finansiella ansvaret för stadstrafiken, då behöver inte de andra kommunerna bli inblandade, tycker Kent Persson, (M).

Men vill moderaternas Kent Persson i Örebro kompensera småkommunerna i länet innan frågan är riktigt löst?

– Det är klart att Örebro kan inte ge andra kommuner ersättningar för hur ett statligt system fungerar eller inte fungerar, utan då får vi ta en samlad diskussion i länet hur vi ska agera gentemot staten, hävdar Kent Persson, moderaternas kommunalråd i Örebro.

marie.hansson@sr.se

019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".