Annika Linde från Smittskyddsinstitutet besökte Örebro idag. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio Örebro.

Goda resultat av fjolårets vaccinering

"förvånansvärd god effekt"
0:50 min

Få har blivit sjuka i vinterns influensa, och antalet dödsfall har också varit lågt. Det är resultatet av förra årets massvaccination mot svininfluensan. Den slutsatsen drar Annika Linde, epidimiolog på Smittskyddsinstitutet. Att vaccineringen gav biverkningar i form av så kallad sömnsjuka hos en del patienter måste ställas mot det goda resultatet i vinter, säger hon.

– Vi har en förvånandsvärd god effekt av den här pandemivaccinationen i år. Få av de insjuknade tog vaccinationen förra året. Vi hoppades på det här, men det är positivt att det nu har bekräftats, säger Annika Linde.

Men det finns ju negativa saker med influensavaccinationen också, och dit hör narkolepsin eller sömnsjukan. Annika Linde tycker det är svårt att göra någon säker bedömning om de gjorde rätt eller inte. Å ena sidan drabbades en del personer av narkolepsi, å andra sidan hade ett antal människor kanske dött eller blivit svårt sjuka om de inte vaccinerades, säger Annika Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".