Örebro

Sniffning förekommer i alla områden

"Sniffning poppar upp då och då"
1:12 min

Ungdomar sniffar i många bostadsområden i Örebro, det säger Annie Wernerlid som är chef för fältgruppen. Hennes erfarenhet är att problemet finns överallt.

– Det poppar upp lite här och var under vissa perioder, och då informerar vi föräldrarna i de beröra områdena, säger hon.

Det var fredags som vi berättade om att sniffning bland unga tonåringar är ett problem. Polisen hade gjort fynd som tyder på att unga sniffat drivgas i Vivalla. Polisinspektör Fredrik Malm förtydligar att det här är inte något specifikt problem bland unga i Vivalla. Och han får stöd av Annie Wernelid chef på fältgruppen i Örebro.

– Vi ser att problemet med sniffning finns i många bostadsområden i stan, men att det kommer och går. I de undersökningar som görs när det gäller unga och droger så brukar fem eller sex procent av niorna ha testat att sniffa, en siffra som har hållit sig jämn under många år.

Att sniffa medför stora risker även vid enstaka tillfällen. De här riskerna förstärks i kombination med exempelvis alkohol, så det är långt ifrån ofarligt att sniffa.

– Det är därför vi reagerar så kraftfullt när vi hör talas om sniffning i något bostadsområde i stan, säger Annie Wernelid chef på fältgruppen i Örebro.

Andreas Morén
andreas.morén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".