1 av 3
Per Halldin, teknisk chef i Kumla, hoppas att sopsortering ska bli hippt. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
2 av 3
Såhär ska Kumla badhus se ut.
3 av 3
Skiss av Kumlas nya badhus.

Sopor ska värma badvattnet i Kumla

"Hoppas det blir populärt"
1:21 min

I år kommer många av länets invånare att kunna börja lämna matavfall för kompostering. En av de fem kommuner som i år börjar hämta matavfall separat från hushållen är Kumla.

– Det är för att vi vill utveckla renhållningsverksamheten till något som är miljövänligare, säger Per Halldin som är teknisk chef på Kumla kommun.

I Kumla kommer invånarna i ett första bostadsområde att från den 1 april kunna välja att ha dubbla tunnor - en för komposterbart och en för restavfall. Steg för steg införs också sådana system i Karlskoga, Degerfors, Hällefors och Ljusnarsberg under det här året, för att vara helt infört nästa eller nästnästa år.

Det allra mesta av matavfallet från de här kommunerna kommer köras till Örebro för kompostering. Men Kumla har egna idéer.

– I förlängningen kan det bli en riktigt bra affär för kommunen i stort. Det här kan ju rötas till metan, och metan kan man använda till många olika saker, berättar Per Halldin.

Han räknar med att kommunen snart kommer investera 10 miljoner kronor i en större rötningsanläggning. Den skulle sedan kunna göra kommunens reningsverk självförsörjande på el - men också kunna hjälpa till att värma upp vattnet i det badhus som nästa år står klart i Kumla. Något som i sin tur sparar miljoner åt kommunen.

Nu ska kommuninvånarna informeras genom brev och stormöten för att få med så många som möjligt på att sortera ut matresterna.

– Jag hoppas att det ska bli populärt. Att det ska bli lite trendigt och hippt, säger Per Halldin.

Gabriel Stenström

gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".