Många beskyller polisen för att ha stulit pengar i samband med ett gripande. Rolf Höjer / Scanpix
Örebro

Polisen anklagas för förlorade pengar

Örebroaren Nabil Mohamed
1:40 min

Det är många som gör anmälningar mot polisen, där de påstår att deras pengar har försvunnit i samband med ett gripande. – Jag har tappat förtroendet för polisen. Det säger örebroaren Nabil Mohammed, som påstår att polisen har tagit hans pengar efter att han suttit på arresten i Örebro.

– När man kommer till arresten så ska man ta av sig vissa kläder, och tömma ur fickorna i en bricka. Så jag tog ut det jag hade i fickorna, och så hade jag 500 spänn i skjortfickan som var stängd. Jag lade skjortan med pengarna i brickan och när jag väl kom ut, så upptäckte jag att pengarna var borta. Det var mina taxipengar, säger Nabil Mohamed.

Istället för taxi så blev det en lång promenad hem för Nabil den dagen. Men Nabil är inte den första som påstår att polisen har tagit hans pengar, berättar Lars Stark som är jurist på Rikspolisstyrelsen.

– Det kommer hit som ersättningsanspråk mot staten så det är relativt vanligt att vi har den sortens ärenden, säger Lars Stark.

I de flesta fallen handlar det om berusade människor, som gjort sig av med pengarna på ett annat håll innan polisen ingriper men som inte kommer ihåg det, enligt Rikspolisstyrelsen. 

Men man ska alltid göra en polisanmälan, säger Torbjörn Carlson som är informationschef på Örebropolisen.

– Upplever man att man har blivit av med pengar, och misstänker att det har skett inom polisens lokaler så ska man givetvis göra en anmälan runt det samanhanget, säger Torbjörn Carlson.

Polisens Torbjörn Carlson kan inte kommentera Nabils fall då han fortfarande inte gjort någon anmälan.

Och Nabil själv känner sig mest besviken.

– Jag förlitade mig på polisen, jag trodde aldrig att något sådant kunde hända. Det är ju de som trots allt har hand om lagen, säger Nabil Mohamed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".