Tom Rymoen, moderaterna i Nora. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.

Nora går snart som tåget

Just nu tittar Trafikverket på frågan om en tåglinje mellan Nora och Örebro. Tankarna har funnits i många år, och en tåglinje skulle halvera restiden, det visar siffror från Trafikverket.

Att åka buss mellan Nora och Örebro tar idag 41 minuter, och för att få ner restiden kraftigt så krävs det tåg, det konstaterar Trafikverket som precis har börjat på en förstudie om sträckan Nora - Örebro.

En tågresa skulle kunna ta 20 minuter för de flesta resenärerna. Det gäller inte de som bor lite avsides, som i så fall skulle behöva åka buss innan de kliver på tåget.

Ändå skulle ett pendeltåg som går en gång i halvtimmen morgon och eftermiddag troligen få många att ta tåget i stället för bilen, och det skulle vara bra för miljön, konstaterar Trafikverket.

Men tågalternativet kostar ju betydligt mer än att förbättra busstrafiken, och Trafikverket har tittat på sex olika alternativ som skulle få ner restiden; allt från att låta bussarna hoppa över vissa busshållplatser och ordna med en bussfil i Örebro, till att bygga en ny järnväg och sätta in pendeltåg.

Vilket alternativ som till slut anses vara bäst är långtifrån klart, Trafikverkets arbete har bara börjat.

Men Noras kommunstyrelseordförande, moderaten Tom Rymoen, hoppas på ett pendeltåg.

– Jag hoppas på tåg. Framförallt är det ju studie- och arbetspendlingen ner till Örebro som vi ser som en väsentlig förbättring, vilket ska göra Nora attraktivt som boendestad. Det även om man har ett jobb i Örebro. Det ska inte kosta för mycket tid, säger Tom Rymoen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".