Vestibulit kan inte botas i Örebro - men i Västervik

Allt fler kvinnor drabbas av vestibulit, en sjukdom i underlivet som ger smärta och gör det svårt att genomföra samlag. Vissa drabbade kan inte ens cykla eller rida.

Tretton procent av alla kvinnor mellan 20 och 29 år har vestibulit, men i Örebro finns knappast någon hjälp att få för de drabbade. På kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Örebro säger överläkare Isabella Javad att det inte går att bota vestibulit. Det som erbjuds är samtalsterapi och avslappningsteknik.

I Västervik däremot finns det mer hopp om hjälp. Maria Engman är överläkare på kvinnokliniken på sjukhuset där, och hon berättar att det är stor skillnad på hur sjukdomen behandlas runt om i landet. Behandlingen kan bestå av akupunktur, kognitiv beteendeterapi eller bedövningssalva till exempel, och de patienter som Maria Engman har brukar kunna ha samlag utan smärta efter behandlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".