Fler länsbor är i behov av skuldsanering. Foto: Jessica Gow / Scanpix
Örebro län

Fler skuldsaneras

"De har ingen försörjning"
1:43 min

Många skuldsätter sig kraftigt, och under förra året så ökade antalet länsbor som sökte skuldsanering med 57 procent, det visar siffror från Kronofogdemyndigheten. En ökning som är tydlig i flera av våra kommuner.

– Stora delar av dessa personer har blivit utförsäkrade. De har ju ingen försörjning till slut utan de hamnar på försörjningsstöd. De klarar inte av att betala, de kommer efter och då blir det ju den här konsekvensen, säger Irja Gustavsson, socialdemokrat och ordförande för socialnämnden i Lindesbergs kommun.

"Orolig för de arbetslösa"
Det är lätt att hamna utanför, vare sig det gäller arbetslöshet, sjukdom eller kanske ett företag som gått i konkurs. Budget och skuldrådgivaren i Lindesbergs kommun, Ann Heineman berättar om en brokig samling människor som söker hennes hjälp, en del så djupt skuldsatta att man inte orkar öppna sina brev med räkningar längre. Förra året var det 29 personer som sökte skuldsanering hos Kronofogden, året innan 13 stycken, kanske tar många fler chansen nu för att man vet att hjälpen finns att få. Socialnämndens ordförande Irja Gustavsson är dock orolig för gruppen arbetslösa.
– Vi ser inte den utveckling som vi ändå vill se, att fler får arbete i Lindesberg och det är klart att vi undrar varför, säger hon.

Olycklig förändring
Högsta Domstolen har ändrat praxis för skuldsanering, nu mera krävs det att man inte kan betala sina skulder på 15 år, tidigare krävdes bara 10-12. Ritwa Mathson Övergaard jobbar för Kronofogden och tycker att förändringen är olyckligt.
– Det är framförallt färre antal personer som kan beviljas en skuldsanering, när vi ändå ser att det finns ett stort behov, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".