En student berättar att hon inte vill leva på nudlar bara för att hon är student. Foto: Larry Crowe/ Scanpix.
Örebro

"Man vill inte leva på nudlar"

"De kommer gå plus i det långa loppet"
0:33 min

Allt fler studenter riskerar att hamna i en skuldfälla. För trots att de får det allt bättre med ökade möjligheter att ta studielån, så fortsätter priserna för bostad, telefon, mat och resor att stiga. Något som studenterna är kritiska till.

– Jag tror att, om man kombinerar lån och bidrag så skulle man kunna få ut åtminstone 10 000 kronor i månaden. Man vill inte leva fattigt och äta nudlar varje dag bara för att man är student, säger en student.
En annan säger så här:
– De flesta går väl back som det är nu och sen kan man inte jobba hur mycket som helst heller.

SFS vill höja bidraget
Nu vill SFS, Sveriges förenade studentkårer att bidragsdelen ska vara 50 procent och lånet 50 procent. Oskar Öholm, moderat politiker i utbildningsutskottet säger att det gjorts fler höjningar och att det borde räcka, utan att man höjer bidragsdelen.
– Det jag tycker är viktigt att komma ihåg är att nästan alla som väljer att studera till en högre utbildning gör också en investering, både för att få ett roligare, men också ett mer avlönat jobb, säger han och fortsätter.
– Då ska man vara ärlig och säga att man också kan vara med och betala för den investeringen. Man kommer i det långa loppet att gå plus, och ska man ha en högre bidragsnivå tycker jag att det är bättre att ha det för dem som behöver läsa upp grundskolebehörigheten. Människor som utbildar sig till läkare och advokater, de tror jag inte behöver extra bidrag faktiskt, säger Oskar Öholm.

andreas.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".