Socialdemokraten Mats Sjöström, ordförande för ÖBO:s styrelse. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.
ÖBO

Stora och dyra renoveringar väntar

Hör Mats Sjöström
1:15 min

Det kommer att krävas stora investeringar för att klara upprustningen av kommunala Örebro bostäders fastigheter byggda under 60-talet. Det säger Socialdemokraternas Mats Sjöström, styrelseordförande för ÖBO i en kommentar kring bokslutet som gav drygt 200 miljoner i överskott.

Överskottet berodde främst på de fastighetsförsäljningar som Öbo genomförde i höstas, ett beslut Socialdemokraterna vände sig mot.

Överskottet berodde främst på de fastighetsförsäljningar som Öbo genomförde i höstas, ett beslut Socialdemokraterna vände sig mot.

-Men nu har vi pengarna och får använda dem på bästa sätt, säger Mats Sjöström. Han är annars av den åsikten att ÖBO hade klarat sin ekonomi och sina renoveringsbehov utan att behöva ta till försäljningar.

Samtidigt står ÖBO inför stora renoveringbehov. Det är hus i det så kallade miljonprogrammet som kräver stora insatser.

--Det handlar om 500 badrum om året som måste förnyas, säger Mats Sjöström som ett exempel.

Men renoveringsarna ska inte drabba hyresgästerna i form av extremt högre hyror. Det är utgifter som Öbo har medel avsatta för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".