Sydnärke

Dieselutsläpp nära vattentäkter

"Marken måste saneras idag"
1:34 min

Hundratals liter diesel har läckt ut i Laxå och Askersunds kommuner idag vid olyckor med tung trafik. Olyckorna har dessutom skett vid vattenskyddsområden, och nu måste marken saneras, och det redan idag. Det säger Harry Lundin som är chef för Sydnärkes miljöförvaltning.

– Man måste ta bort ett antal kubikmeter förorenad snö och mark och jord, och sedan transportera bort det för destruktion på Sakab. Och sedan måste det återfyllas, säger Harry Lundin.

Arbetet kommer att ske redan idag under ett antal timmar.

Olyckorna skedde i utkanten av vattentäktsområdena så Harry Lundin tror inte att risken är så stor att vattnet blir förorenat.

Det händer då och då att såna här olyckor inträffar, säger Harry Lundin. Idag hände det alltså två gånger, en i morse utanför Åsbro och en på dagen vid Laxsjön, med störningar i trafiken som följd, förutom utsläppen av diesel.

Och att tung trafik orsakar störningar, det fick vi veta idag när Trafikverkets siffror för november och december publicerades i tidningen Motor.

I november och december så rapporterades två tusen störningar i trafiken, orsakade av tung trafik. Lägger man ihop all tid som trafiken påverkades så blir det totalt 158 dagar, eller fem månader.

Vid Laxsjön och utanför Åsbro kommer nog trafiken kunna ta sig fram medan marken saneras från dieseln, och miljöchef Harry Lundin tror inte att vattnet kommer att påverkas. Men OM det kommer diesel i vattnet, DÅ är det allvarligt.

– Det är jätteallvarligt, men risken att det ska göra det är trots allt liten. Det finns olika spärrar och säkerhetssystem för det, säger Harry Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".