Kopparberg

Bergsgården blir snart boende för flytktingbarn

På måndag börjar arbetet i Kopparberg med att bygga om Bergsgården till ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Det har gått ett drygt år sen regeringens koordinator Björn Eriksson ordnade ett möte på Örebro Slott, där han berättade för alla kommuner i länet om hur viktigt det är att de tar emot ensamkommande flyktingbarn. Behovet var akut, och nu har några av länets kommuner bestämt sig.

Den första maj öppnas ett boende i Kopparberg, med plats för 15 barn. På måndag börjar ombyggnaden av Bergsgården, där barnen och ungdomarna ska bo. Enhetschef Roger Lantz säger att intresset är stort för att jobba på boendet. I morse var han uppe i över hundra sökanden, och ytterligare ett trettiotal fanns i mejlboxen. Dessutom går inte ansökningstiden ut förrän i morgon. Tio personer får jobb på boendet i Kopparberg.

Även Laxå kommun har skrivit avtal med Migrationsverket om att ta emt ensamkommande flyktingbarn. Beslutet om var boendet ska placeras kommer att tas i slutet av månaden. Ett förslag är Tivedsgården i Finneröjda. Laxå kommun ordnar ett informationsmöte om det här på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".