Oxhagens träffpunkt. Foto: Jaber Fawaz/ Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Stor besvikelse i Oxhagen

"Jag är så bevsiken"
1:45 min

Den planerade ombyggnaden av kooperativet Träffpunkt har skjutits upp, och det gör att boende i Oxhagen känner stor ledsamhet.

– Ja jag är så besviken, så otroligt besviken. Vi har ju sett fram emot det här, barnen har sett fram emot det, vi har pratat så mycket om det , för det är en process som har pågått i två år, säger Gun-Britt Turesson.

För de boende i Oxhagen finns det idag en samlingsplats och det är kooperativet träffpunkt som ligger mitt i centrum. Den drivs i största del av ideelt arbete och där vistas minst 300 personer i veckan. Besökarnas åldrar är väldigt spridda, allt från fritidsbarn, till pensionärer som spelar schack och bridge.

"Tråkigt för barnen"
Att Oxhagen dessutom saknar en fritidsgård gör att kooperativet får en ännu viktigare roll i området säger de som jobbar där. Och att bygget skjutits upp  ställer till det en del, säger Nina Höijer ordförande i kooperativet.
– Jag tycker att det är tråkigt för barnen och för de vuxna, som kommer varje dag till träffpunkt och möter de slitna lokalerna. Och vi får hela tiden skjuta upp nya satsningar som vi vill göra, i väntan på att ombyggnationen ska ske, säger Nina Höijer.

Ritningarna var klara, och man hade till och med fått bestämma färg på väggarna så vad ska man nu säga till alla säger Camila Hoso som är föreståndaren på Träffpunkt.
– Det blir jobbigt för alla, speciellt för oss som jobbar här att säga att nej, det blir faktiskt inget bygge nu, säger Camila Hoso.

Blev dyrare än räknat
Varför bygget inte startade som planerat efter trettonhelgen säger Carl Johan Baatz, chef för Öbos lokaler, beror på priset.
– Huvudanledningen till det, är att det helt enkelt har blivit mycket dyrare än vad vi har räknat med. Vi har fortfarande en ambition att bygga det här då. Men exakt i vilken form det har vi inte bestämt. Utan nu har vi stannat upp, vi tänker se hur vi kan göra det här på ett annat sätt, mer effektivt för att komma ner i priserna helt enkelt, säger Carl Johan Baatz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".