Alkohol. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Örebro län

Nya alkohollagen gör det svårt

"Varför inte skriva Systembolaget?"
1:22 min

Det nya provet som krögare måste göra för att få alkoholtillstånd är för svårt, det tycker alkoholhandläggare vid tillståndsmyndigheten i Örebro kommun. Leif Andersson är en av dem som är kritisk.

– Provet innehåller dels frågor på krånglig svenska där man till exempel ska veta vad detaljhandelsmonopolet är. Varför kan man inte bara skriva Systembolaget?

Nya regler infördes i januari i år och en av förändringarna är att krögarna måste göra ett särskilt prov för att få alkoholtillstånd. Annelie Magnusson är utredare på Folkhälsoinstitutet, där man gjort frågorna till provet.
– Vi har utgått ifrån de begrepp som finns i alkohollagen.
Kan du ha förståelse för att det är svårt att förstå språket om man inte har svenska språket som modersmål?
– Absolut, för Systembolaget är ju namnet på detaljhandelsmonopolet, säger Magnusson.

Annelie Magnusson säger också att det är möjligt att komma in med synpunkter i efterhand, eftersom provet är nytt, men Leif Andersson tycker att man borde kunnat tänkt efter före:
– Vi handläggare har inte fått sett provet innan.
Hade ni önskat att ni fått komma in med sjynpunkter?
– Ja, men självklart. Det är ju inte meningen att man ska kugga någon för att det är krångliga frågor. Det är bra med prov, absolut, men det ska ju handla om fylla, elände, buller och bång, sådan kunskap, inte kunskap om vilken myndighet som har det centrala tillståndsansvaret i landet, säger Leif Andersson.

Ida Leveby Andersson
ida.leveby_andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".