Bark ska suga upp föroreningar ur marken

En ny metod för att sanera förorenad mark ska prövas i höst. Med hjälp av specialpreparerad bark som suger åt sig föroreningar i marken så hoppas man slippa dyra och tidskrävande transporter.

Totalt i Sverige känner man till 22 000 områden som är förgiftade på något sätt. Det kan vara platser där gamla bensinstationer har legat men även soptippar, industrier och energianläggningar lämnar ofta miljöfarligt avfall efter sig.

Den vanligaste metoden för att sanera mark har varit att gräva upp stora mängder jord som man sen flyttar eller behandlar på något vis. Med den nya metoden som går ut på att föra ner hålförsedda rör i marken som innehåller absorberande bark hoppas proejktledare Christer Setterdahl på att arbetet ska kunna göras både billigare och effektivare då man kan rena mark även under byggnader och vägar.

Det är flera företag och universitet inblandade i projektet som nu fått EU pengar för att kunna prövas i verkligheten. Någon gång i höst ska det första försöket med den absorberande barken genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".