Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

Barn slår sig på skolgårdar

Publicerat fredag 11 februari 2011 kl 15.05
"Det blödde ur munnen"
(1:52 min)
Skolgårdar täckta av is orsakar olyckor. Foto: Sammi Issa / SR Örebro.

Fall där barn skadas på skolgårdar, exemplevis till följd av halkan, ska anmälas till Arbetsmiljöverket. Hittills har ingen anmälan gjorts från Örebroskolorna. Silvia Svensson blev uppring av sonens lärare när olyckan var framme på Vivallaskolan.

– Min sons fröken ringde upp och sa att han hade ramlat och det hade blödit ur munnen och så hade han fått näsblod. Hon sa att det vore bra om han uppsökte en tandläkare också.
Hur ser det ut på skolgården?
– Det är en ren isbana där, och jag har sagt till min son att han absolut inte får springa, men det är svårt när han är sex år, säger Silvia Svensson.

Silva Svensson säger att hon själv också varit på väg att ramla och att andra barn också skadats där.
– Ja, fröknarna sa att det var fler som ramlat, säger hon.

"Man ska anmäla"

När Marianne Tiborn på Arbetsmiljöverket hör talas om olyckorna på Vivallaskolan säger hon att de borde fått reda på dem.
– Ja, jag tycker att man ska anmäla den typen av skador till Arbetsmiljöverket.
Och det faktum att ingen anmält, hur ser du på det?
– Jag tror att det finns ett mörkertal i de här ärendena.

Dåliga rutiner

Anders Sallmann är rektor för de yngsta eleverna på Vivallaskolan. Han säger att de missat att anmäla.
– Jag tror att det är en dålig rutin vi har. Det är skolsyster som ska vidareanmäla det här och det har väl inte skett i de fallen du nämner här nu.

Rektorerna är ytterst ansvariga för arbetsmiljön på skolorna men Anders Hellman säger att som rektor ta det fulla ansvaret när det trots påstötningar till kommunfastigheter om att få sandat och plogat ändå inte kommer någon. En enda anmälan har kommit till Arbetsmiljöverket i vinter från en skola men det handlar inte om en elev utan om en personal som halkat och stukat foten.
– Jag tror att vuxna tänker mer på egen sak här, att det kan bli en försäkringsfråga, att man blir sjukskriven på jobbet och att det blir kännbart på ett annat sätt.
Ska det vara så?
– Nej, det är ju inte bra. Det ska vara samma bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".