Vallokal. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
Örebro

Datum för omvalet dröjer

"Nu väntar vi på ett datum"
1:37 min

Det är Örebro kommuns valnämnd som har ansvaret för de två punkter som valprövningsnämnden pekar ut i sitt beslut om omval i Örebro. Det handlar om felaktigt godkända budröster och förtidsröstningen på biblioteket i Vivalla.

– När det gäller budrösterna handlar det om att fortsätta utbilda så att det blir rätt, säger Robert Österlund som är opolitisk ordförande för valmnämnden i Örebro och ansvarig för administrationen kring valet.

– För förtidsröstningen är det jättebra att det blir förtydligat med vilka lokaler man kan vara i och hur man ska avskämra kring röstningen. Det är många som fått kritik vad jag förstått, säger Robert Österlund.

Enligt Valprövningsnämndens beslut så har budröster felaktigt godkänts och förtidsröstningen på Vivalla bibliotek gick inte rätt till vid höstens val.

Under våren blir det omval för den nordöstra valkretsen i Örebro men än så länge kan Robert Österlund inte dra igång förberedelserna för det.

– Nu väntar vi på ett datum. Innan det kan vi inte boka lokaler eller engagera röstmottagare, säger Robert Österlund.

Det är upp till valmyndigheten ihop med länsstyrelsen att bestämma valdag. Troligen ska det samordnas med omvalet i Västra Götalandsregionien där lanstingsvalet ska göras om.

Karwan Tahir
karwan.tahir@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".