I Mellringe finns flera byggklara tomter till försäljning. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro

Svårt köpa tomt i Örebro

Svårt köpa tomt i Örebro
1:21 min

Det har varit stopp i Örebro kommuns tomtförsäljning under drygt ett halvår. Det är ett nytt datasystem för självbetjäning som har krånglat. Mycket få småhus-tomter har därför förmedlats.

– Det finns säkert sådana som väntar och ligger bra till i tomtbanken, och dem är det kanske lite synd om när de fått vänta några månader för länge, säger Fred Lindroth som är exploateringsingenjör på Örebro kommun och jobbar med tomtkön.

För något år sedan införde Örebro kommun en webb-baserad tomtbank där kunderna har möjlighet att titta på de tomter som finns, hitta viktiga dokument, men också anmäla sitt intresse för köp. Ungefär som det system som Örebro-bostäder har för sin bostadskö.

Men datasystemet har inte fungerat som det ska.

– Tyvärr har det varit lite komplikationer för att få det här som vi vill ha det och enligt de regler som finns i Örebro kommun, berättar Fred Lindroth.

Så nu får Örebro kommun ta till den gamla modellen med brev-utskick igen, Nyligen har samtliga 400 i tomtkön fått erbjudande om de 94 byggklara tomter som finns att köpa.

Men varför dröjde det så länge innan man skickade brev till dem i tomtkön? 

– Visst, det känns ju inte så bra att det låg nere ett halvår, men vi uppfattade inte att det var så väldigt tryck så att vi skulle behöva ta till det här gamla sättet att arbeta med brevutskick igen, avslutar Fred Lindroth på Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".