Öknaskolan står tom. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro
Örebro

Rivning dröjer av tom skola

Föreningarna hoppas på Öknaskolan
1:38 min

Föreningarna i Vivalla har inte gett upp hoppet om att få ta över den nerlagda Öknaskolans lokaler. Politikerna i Örebro kommun har bestämt att skolan ska rivas, men den står fortfarande kvar utan att användas.

– Dialogen mellan oss medborgare, kommunen och politiker har varit väldigt dålig. De vet mycket väl om behovet av föreningslokaler i området. Jag tycker att man har ignorerat medborgarnas rättigheter, säger Najim Al Ganas som är medlem i Hembygdsföreningen i Vivalla.

I Vivalla finns det idag omkring 70 föreningar, men inga föreningslokaler. När kommunens stadsutvecklare fick i uppdrag att se över föreningarnas intresse för Öknaskolan, så var intresset enormt stort. Trettio föreningar var villiga att betala en hyreskostnad för att få utnyttja lokalerna.

Men kommunen bedömde ändå att lokalerna var i så dåligt skick att de inte var värt att rusta upp dem. Man beslutade istället en rivning.

– Lokalerna kan inte användas för föreningsverksamhet så som de ser ut idag. Ska man göra det så måste man göra ordentliga investeringar. Är det så att det finns andra intressenter som är villiga att betala den upprustningen behöver man inte riva lokalerna. Men vi har inte pengar till att rusta upp den här lokalen. Det är det som är vårt besked, säger Åsa Bellander förvaltningschef på tekniska förvaltningen.

Rivningsbeslutet togs redan för ett år sedan, Så här säger Åsa Bellander om orsaken till varför skolan inte har rivits än.

– Det är fler som har hört av sig och sagt att de är intresserade. Då tycker vi att innan vi utför den här rivningen, så behöver vi ändå göra en slutgiltig bedömning, säger Åsa Bellander.

Men föreningarna har svårt att förstå varför de inte har fått och får vara där tills ett slutgiltigt besked har kommit. Särskilt när de sista barnen lämnade skolbyggnaden så sent som vid årsskiftet 2010. Då var det inte lokalernas skick som var anledningen.

Johan Westblad, stadsutvecklaren i området, delar inte Åsa Bellanders åsikt om att det inte skulle kunna gå att vara i lokalerna.

– Jag har haft svårt att se att de har vart i så dåligt skick att det inte skulle kunna gå att vara i lokalerna. Men sedam om de håller på långt sikt är en annan femma, säger Johan Westblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".