Länsstyrelsen har mycket att ordna med inför omvalet i Örebro. Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Mycket att göra inför omvalet

Inte lätt att veta om man hör till valkretsen
1:26 min

Länsstyrelsen i Örebro län får en hel del att göra nu när det ska bli omval i den nordöstra valkretsen i Örebro. Det säger presschef Sten Renglin.

– Till exempel så kommer ju folk undra, ska jag rösta? Det finns kartor på vår hemsida och exakt vilka valdistrikt som ingår i omröstningen, men alla vet ju inte vilket valdistrikt man tillhör. Det finns ju gränsfall när man tittar på kartan, till och med gator som kan skiljas åt. Då kanske man ringer till länsstyrelsen och vi måste kunna svara på det, säger Sten Renglin.

En annan stor fråga är partiernas valsedlar, som ska förberedas.

Det är Valmyndigheten som bestämmer vilket datum omvalet ska ske i den nordöstra valkretsen i Örebro kommun, men i samråd med länsstyrelsen. Det ska ju också ske ett omval i landstinget i Västra Götaland, och presschef Sten Renglin på Länsstyrelsen i Örebro län tror att Valmyndigheten vill ha de två valen på samma dag.

Idag var ett samtal inbokat på telefon med Valmyndigheten, säger Sten Renglin, men han tror det kommer dröja innan beskedet om omvalsdag kommer. En av frågorna som måste redas ut först är frågan om förtidsrösterna.

– Vid de förra omvalen som har gjorts i Sverige så har det varit Posten som haft ansvaret för förtidsröstningen, idag är det kommunerna. Det betyder att Valmyndigheten måste titta på den frågan också, och reda ut det där, säger Sten Renglin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".