Kommunerna borde få mer inflytande över friskolorna, tycker Kd Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Örebro

Friskolorna växer för snabbt för Kd

Kristdemokraterna i Örebro svänger nu i friskolefrågan, och tycker att kommunen ska få mer inflytande när en friskola vill etablera sig. Vi hör Kristdemokraternas kommunalråd Lennart Bondesson.

– Vi vill att kommunerna ska få lite mer inflytande vid beslutet. Det är staten som tar beslutet. Vi vill inte ha någon kommunal veto, men däremot i vissa situationer när det är många som etablerar sig samtidigt så tycker vi det är rimligt att etableringstakten sker lite saktare, så att man får en varaktig och hållbar etablering av friskolorna, säger Lennart Bondesson, som påpekar att det inte handlar om att säga nej till friskolor på lång sikt utan att få en lugnare etableringstakt.

Men från att ni har tyckt att valfrihet är ett signum och väldigt viktigt för er så vill ni nu begränsa antalet friskolor i Örebro?

--Vi vill begränsa etableringstakten.

Mussie Ephrem från Vänsterpartiet, har du fått oväntat stöd här från Kristdemokraterna?

– Ja, det verkar så, och det är väldigt glädjande. Modiga politiker måste kunna svänga om ibland, när de inser att de haft fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".