Översyn av fångarna på Guantanamobasen

Örebroaren Mehdi Ghezali som sitter fången på Guantanamobasen kommer att var en av de 600 fångar som ingår i den översyn USA ska göra över fångarna på basen.

Syftet är att avgöra om några av fångarna ska släppas fria. Mehdi Ghezali har suttit fängslad på basen sedan december 2001 då han greps i Pakistan misstänkt för samröre med terrorister.

Sveriges statsminister Göran Persson besökte Vita Huset och USA:s president George W Bush i april och krävde då att Ghezali antingen skulle friges eller ställas inför rätta.

Försvarsdepartementet kommer i och med översynen att i nästa vecka börja kontakta utländska regeringar för att få information om deras fängslade medborgare. Sedan ska varje enskilt fall granskas av militären. Ännu vet man inte vad det här kan komma att innebära för örebroaren Mhedi Ghezali men Hans Dahlgren på Utrikesdepartimentet säger att diplomatiska kontakter hålls med USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista