Laxå

Laxå har minst antal arbetslösa i landet

"Vi har haft många nystartade företag"
1:36 min

I Laxå kommun har antalet arbetslösa minskat med en tredjedel på ett år. Det är den största minskningen, inte bara i Örebro län, utan i hela landet.

– Egentligen så är det inte så konstigt. Laxå är ju en industrikommun som är väldigt påverkbar av konjukturläget i världen, det är mycket export. När finanskrisen kom så störtdök verksamheten och det blev en väldigt hög arbetslöshet, säger Mats Fransson, utvecklingschef i Laxå kommun med ansvar för näringslivsfrågor.

Ligger i topp

Nu har det alltså vänt. I Laxå kommun har andelen arbetslösa i relation till befolkningen minskat från 9 procent till 5,7 procent, alltså med en tredjedel, och det är den största minskningen som placerar Laxå i topp i hela landet. Kommunen ligger i topp också när det gäller antalet nystartade företag, säger Mats Fransson.
– Det går jättebra, och egentligen så är det inget nytt. Vi har haft många nystartade företag varje år och nu ligger vi etta.
Om den här utvecklingen fortsätter så kommer ni snart att få brist på arbetskraft?
– Ja, det tror jag, säger Mats Fransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".