Regina Olsson Wennlöf på Wåab Elektronikåtervinning märker av att många lämnar elektronik till återvinning. Foto: Andreas Morén/SR Örebro.

Vi är bra på att återvinna elektronik

Sverige i topp på elektronikåtervinning
1:30 min

Vi svenskar är i topp när det gäller att återvinna elektronikapparater. En stor mängd återvinns hos örebroföretaget Wåab Elektronikövervinning, där Regina Olsson Wennlöf märker av att mer elektronik kasseras.

– När en produkt kommer in här i vår produktion så plockar vi isär produkten, och vår primära uppgift är att ta bort det farliga avfallet. Sedan återvinner vi det resterande, och det är så mycket som 98 procent som vi återvinner, säger Regina Olsson Wennlöf.

Ja, det märks alltså en ökning av elektronikprylar som vi kasserar från hushållet och företag.

På de långa, blå transportbanden i taket inne i Wåab:s lokaler fraktas använda isärplockade dataskärmar, mobiler, tv-apparater, dammsugare, sladdar, datorer - ja allt som kan kallas elektronikprylar tas om hand och återvinns.

2010 samlade vi in över 150 tusen ton i Sverige - det är nästan exakt 16 kilo per invånare, vilket är långt över EU:s direktiv på fyra kilo per invånare, enligt El-kretsens senaste statistik.

Och då konsumtionen ökar och många lockas köpa nyutkomna produkter så finns det mycket att göra på återvinningsfronten. Den senaste tidens generationväxling vad det gäller tjock-tv-apparater tar förstås stor plats på transportbanden.

– Ja, du ser ju på banden där de står och demonterar, att det är väldigt mycket skärmar. Och mer och mer elektronik kommer det, för mer handlas det, säger Regina Olsson Wennlöf på Wåab Elektronikåtervinning i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".