Länet

Får inga pengar för sitt arbete

1:53 min

Jägare som skickas ut för att leta efter vilda djur som blivit påkörda av tåg, får ingen ersättning för sitt eftersöksarbete. Om älgen eller rådjuret däremot skadats av en bil så hade jägaren fått betalt.

Det här är obegripligt, det tycker jägaren Gunnar Jansson i Degerfors.

– Jag trodde ju att det gällde lika för alla viltolyckor, oberoende om det är järnväg eller på vägen. Vem är det som jobbar gratis idag?

Gunnar Jansson bor utanför Degerfors, nära järnvägen som går mellan Laxå och Charlottenberg vid gränsen till Norge. I januari skedde två viltolyckor alldeles i närheten av hans hus. I det ena fallet blev han utskickad för att leta reda på det skadade djuret. Frågan kom vid åttatiden på kvällen.

– Hon var fem över åtta, och sedan fick jag vänta på tillsynsmannen. Honom träffade jag vid niotiden här nere vid järnvägen. Sedan gick vi tre kilometer på järnvägen innan vi hittade spåren.

Hur lång tid tog det?

– Ja, det var drygt två timmar med alltihop, att pulsa i snö. Då var man mör när man kom hem.

Hur känns det att du inte får någon ersättning?

– Ja, det får vi se. Skickar jag en faktura får vi väl se vem som betalar, säger Gunnar Jansson.

Lars Sävberger på Rikspolisstyrelsen är verksamhetsledare på Nationella Viltolycksrådet. Han är väl medveten om att jägare får betalt om de skickas ut på eftersök efter en bilolycka men inte efter en tågolycka. Han säger att Nationella Viltolycksrådet har tagit tag i det här och att det finns ett lagförslag, finansierat och klart. Det handlar om 7 000 jägare som ska ha rätt till ersättning, säger han.

Gunnar Jansson i Degerfors har länge försökt ta reda på varför de här skillnaderna mellan bil och tåg uppstått och fått det här svaret:

– Ja, de hade glömt bort det när de gjorde den här lagen, så att det skulle väl bli något nytt beslut, men det har inte hänt något på över ett år. Det kanske går ett år till, jag vet inte. Den som lever får se.