Björn Sundin (S) svarar på Örebroarnas frågor om snöröjningen. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
Snömöte i Örebro

"Livsfarlig utan broddar"

"Du måste ha broddar eller en käpp för att inte slå ihjäl dig"
1:49 min

Under tisdagskvällen höll Örebro kommun ett öppet möte för alla som ville diskutera hur snöröjningen hittills har fungerat i Örebro. Många Örebroare var närvarande för att framföra sina synpunkter.

– För det första förstår jag att man saknar pengar för att kunna börja röja vid tre centimeter. Det tror jag mer på än att gå ut vid åtta centimeter, säger en av mötesbesökarna.

Det var ett sextiotal personer som deltog i mötet, vissa mer upprörda än andra, men alla hade något att säga om snöröjningen i Örebro. Först fick deltagarna en kort genomgång om hur kommunen jobbar med snöröjningen idag, sedan delades de upp i små grupper där de skulle diskutera och tycka till om en del punkter som fanns på ett papper.-

Allt gick lugnt till fram till slutet av mötet, då man fick chansen att ställa fria frågor. Genast kom kritiken.

– Det är svårt att ta sig fram. Du måste ha broddar eller en käpp för att inte slå ihjäl dig, säger Lena Wickberg som var med på mötet. Sen känner jag också att man gömmer sig bakom att det inte finns några pengar och att man har bestämt de här reglerna.

Men det var inte bara tjänstemän som fanns på plats för att besvara frågor utan även politiker som Björn Sundin (S) ordförande i programnämnd samhällsbyggnad. Han höll med om att det fanns en hel del brister i arbetet kring snöröjningen.

– Jag tycker att det var ett jättebra möte, säger Björn Sundin (S). Det var massor av konkreta förslag som kom fram som man tar med sig. Både synpunkter på hur olika gator är skötta och mer övergripande åsikter.

Sundin säger också att det är politikernas ansvar att se till att snöröjningen fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".