Örebro län

Inte meriterande att läsa teckenspråk

1:22 min

Teckenspråk kan inte idag räknas som merit vid högre studier. Det upprör Janne Carlsson, förbundsordförande i riksförbundet för döva och hörselskadade, som tycker att man ska ta teckenspråk på mer allvar.

– Det handlar absolut om rättvisa, eller om diskriminering. Det handlar om att se svenskt teckenspråk som ett språk som alla andra och uppmuntra alla som läser det, säger Janne Carlsson, förbundsordförande i riksförbundet.

Vi har tidigare berättat om önskemålet bland nyanlända att få använda sig av sitt hemspråk som merit vid högre studier. Där bland annat lärare, skolverket och lokala politiker varit positiva. I frågan om teckenspråk bekräftar skolverket att det inte är meriterande för högre studier. Och den debatten får nu Janne Carlsson förbundsordförande för döva och hörselskadade att reagera.

– När man nu sedan ett par år tillbaka i Sverige har en ny språklag också, där svenskt teckenspråk jämförs med andra minoritetsspråk, så känns det väldigt konstigt för oss att man valt bort att ge meritpoäng till svenskt teckenspråk när man till exempel ger det till finska.

Vad säger de direkt berörda till er?

– De vill att deras språk ska ha samma värde som alla andras språk. Man tycker att det är en fruktansvärd orättvisa att man, 2011, inte blir meriterade för att man läser ett visuellt språk istället för ett talat språk, avslutar Janne Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista