Örebro

Behrn vill bygga nytt resecentrum

1:39 min

Örebro behöver ett nytt resecentrum. Det tycker fastighetsägaren Per Johan Behrn som själv är beredd att vara med och investera i en ny anläggning.

Dagens resecentrum vid Centralstationen underkänner han helt.

– Det är inte värt namnet. Det är pinsamt: smutsigt, skitigt, trångt och stängt på olika tidpunkter. Det är botten, fruktansvärt dåligt, säger Per Johan Behrn som är stor fastighetsägare i Örebro.

Per Johan Behrn är mycket besviken över både standarden på Centralstationen och hur övergångarna mellan olika resesätt går till i dag. Samtidigt räknar han med att Sverige snart delas upp i nya regioner och ser då behovet av att Örebro på alla sätt satsar för att bli en attraktiv knutpunkt.

Per Johan Behrn tror inte att Örebro på sikt kan behålla sina båda järnvägsstationer, och han vill lägga framtidens Resecentrum där Södra station ligger i dag.

– Där finns mer mark, och Conventum med Conventum Arena. Vi pratar också om ett nytt bibliotek och ett nytt konserthus. Om det ska ligga i resecentrum eller om det ska ligga på konserthustomten... Alla de här aktiviteterna i besöksnäringen finns på söder.

Och så blir det nära till Behrn Tower?

– Det är ju inget fel heller.

Senast Per Johan Behrn stack ut hakan ordentligt i debatten om Örebros stadsbild var när han hösten 2008 väckte idén att bygga ett glashotell över Rudbecksgatan.

Per Johan Behrn tycker nu att han kört fast i diskussioner med kommunens tjänstemän om hotellet och är nu beredd att avskriva den omdiskuterade satsningen.

– Om det här andra med ett nytt modernt resecentrum blir av, där man möts oavsett om man kommer med tåg, buss, bil eller går, och med affärer och kanske bibliotek och konserthus, då är det ju där hotellet ska ligga!

Gabriel Stenström

gabriel.stenstrom@sr.se
019-19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista