USA-fånge skrev brev till Örebro

Pappan till den örebroare som enligt amerikanska myndigheter sitter fängslad på den amerikanska militärbasen Guantanamo Bay på Kuba, har fått ett brev från sin son. I brevet bekräftar han att han är fånge hos den amerikanska militären.
Det var i slutet av januari som pappan till den 22-årige mannen fick besked om att det kunde vara hans son som satt fängslad på den amerikanska militärbasen Guantanamo Bay på Kuba. Sedan dess har det varit tyst - fram till i veckan när pappan nu fått ett brev, förmedlat via internationella röda korset i Geneve. Den 22-åriga mannen är uppvuxen i Örebro. Efter gymnasiet började han intressera sig mer för islam och i maj förra året åkte han enligt pappan till London för att studera islam. Sedan dess har pappan inte haft någon kontakt med sonen. Men han är ävertygad om att hans son varken varit med i al-quida eller har stridit i talibanernas armé. I brevet som Sveriges Radio Örebro fått ta del av skriver den 22-årige svensken, att han blivit tillfångatagen i Pakistan, nära gränsen till Afganistan av den Pakistanska militären. Han skriver att han nu är krigsfånge hos den amerikanska militären och att den amerikanska militären påbörjat en utredning kring honom. I brevet skriver han också att han i förhören förklarat att han åkt till isalm för att studera på, som han skriver, Islamiska universitetet. Brevet är förmedlat av Internationella Röda Korset i Geneve som inte betvivlar att det är autentiskt. När brevet är skickat framgår inte och inte heller varifrån. Enligt Internationella Röda Korset kan det mycket väl vara skrivit för över en månad sedan eftersom det innan det når fram ska gå igenom olika länders censur. På Internationella Röda Korset i Geneve tror man att det skrevs i Kandahar i Pakistan innan krigsfångarna från afghanistan-kriget fördes till Guantanamobasen på Kuba. Brevet innehåller ett så kallat familjemeddelande. Det ska enligt Röda Korsets regelverk enbart innehålla meddelande av personlig karraktär och får inte på något sätt vara politiskt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista