Många ungsomar som säljer för teleföretag har dåliga arbetsvillkor. Foto: Robert Henriksson / Svd / Scanpix.
Örebro län

Säljande ungdomar lever på provision

"Det är fel att utnyttja ungdomar"
1:40 min

Många ungdomar behandlas dåligt när de säljer teleabonnemang. Teleföretag använder sig av så kallade säljbolag som anställer ungdomar och där saknas kollektivavtal. En månadslön kan därför ligga på 4000-5000 kronor.

– All risk har företaget lagt på den anställde. De har ingen fast lön överhuvudtaget, utan de har bara ren provisionslön, säger Gunilla Bäcklund, ombud på fackförbundet Unionen.

I går hörde många av sig sig till P4 Örebro och berättade om säljare som trängt sig in i deras hem i syfte att sälja olika bredbands- eller teleabonnemang. Detta efter vår rapportering om Hanna som råkat illa ut av säljare från Tele 2.

"Lätt att bli desperat"

I flera situationer har våra lyssnare upplevt att säljarna inte gett sig utan varit väldigt påträngande. Gunilla Bäcklund säger att anledningen kan vara att ungdomarna helt enkelt är desperata.

-- Det är naturligtvis lätt att man blir desperat om man jobbar heltid och kanske till och med mer än heltid, och ändå bara får ut 4000-5000 kronor i månaden. Får man inte ihop till sin försörjning så kan det bli mycket besvärligt. Man måste vara en mycket duktig säljare och ofta är man ju ganska ny och oerfaren, det är kanske första jobbet man har efter skolan, berättar Gunilla Bäcklund.

På Tele 2 säger de att de har nära kontakt med sina säljbolag, men att de inte kan kommentera de anställdas arbetsvillkor inom säljbolagen.

Kritisk mot arbetsförhållanden

Gunilla Bäcklund är kritisk mot att stora företag anlitar mindre där arbetsvillkoren är dåliga.

– Jag tycker att det är fel att företag utnyttjar ungdomar på det här sättet. Just de här företagen som saknar avtal och där det är ren provision, där sätter man vilka villkor som helst. De här stora etablerade företagen anlitar alltså företag som anställer unga människor med de här villkoren. Då kringgår man de normala reglerna på arbetsmarknaden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".