Allt fler bor i Kumla

Sju av Örebro läns tolv kommuner ökade i befolkning under det sista kvartalet i fjol. Den största ökningen skedde i Kumla visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Mellan den första oktober och sista december i fjol ökade Kumlas befolkning med 90 personer. Nora och Hallsberg kom på andra respektive tredje plats i befolkningsökningstoppen, med 54 respektive 48 fler invånare. Först på fjärde plats kom länets klart största kommun Örebro, med 39 fler invånare.

Knappt hälften av länets kommuner minskade i befolkning. Störst minskning i Askersund med 44 invånare.

– Det som skiljer lite grand är att vi tappar alla tre månaderna oktober, november och december. Det brukar vi inte göra. Det är jättesvårt att veta vad det beror på men det behöver vi sätta och ner och analysera, säger Per Eriksson som är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande där.

Om man istället tittar på helårsstatistik så visar det sig att två av Sveriges kommuner tappat invånare 40 år i rad. Det är dessutom två kommuner som gränsar till varandra, nämligen Hällefors i Örebro län och Filipstad i Värmland. 1970 hade Hällefors drygt 11 800 invånare. Nu har kommunen drygt 7 200 invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista