Branschen där "alla lurar alla"

1:18 min

Det är tuffa villkor för dem som knackar dörr för att sälja mobiltelefon eller bredbands-abbonemang. Det säger Muni Gjermaj i Örebro, som tidigare har jobbat som dörrförsäljare. Han fick till slut nog och slutade.

– Jag brukade sälja 60-70 abbonemang per månad, ändå fick jag bara 5000 kronor i lön per månad. Med andra ord - jag blev lurad!

Enligt Muni Gjermaj påstod cheferna att kunderna ångrat sig, fast Muni visste att det inte var så. Han hade haft kontakt med kunderna efteråt. Och Muni berättar om en branch där alla lurar alla. Arbetvillskoren skiftar, på något företag hade han en skaplig grundlön medan andra jobb var helt provisionsbaserade. Han förstår att det kan göra att kollegor ibland går över gränsen.

– Visst, det finns desperata personer. När man jobbar bara med provision vill man sälja hur många abbonemang som möjligt, berättar Muni Gjermaj.

Men varför tar man ett sådant jobb som är så tufft och prestationsbaserat?

---Det finns inget annat att jobba med. Man får ta det man får helt enkelt.

Men efter många år som försäljare vid dörren har Muni Gjermaj lagt av. Han tycker inte det funkar när lönen är så osäker.

– Det finns tusentals olika försäljningsföretag och det kanske är fem av dem som är bra. Så - nej, ingen försäljning, avslutar Muni Gjermaj.

marie.hansson@sr.se

019-19 20 46