Örebro län

Svårt att avgöra vad vargen kostar

1:48 min

Den svenska rovdjurspolitiken kostar över 150 miljoner kronor per år enligt Naturvårdsverket. Men det finns ingen statlig myndighet, eller departement, som vet hur mycket varje rovdjur kostar för sig.

Sveriges Radio har ringt runt till de statliga instanser som fördelar rovdjurspengarna och frågat vad vargen kostar, men det är inte lätt att få reda på vad vargen kostar i olika rovdjursersättningar och förvaltningskostnader.

"Inte möjligt att få svar"

Oftast bakas kostnaderna för samtliga stora rovdjur ihop till en utgiftspost. Det är till exempel svårt att dela upp kostnaden för inventering och personalkostnader säger man på naturvårdsverket. Bengt-Anders Johansson (M) vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet har försökt få reda på hur mycket de olika djurslagen kostar och ställt frågan till riksdagens utredningstjänst.
– Jag hade ju förväntat mig att jag skulle få per rovdjursslag men det visade sig att det var inte möjligt att få det svaret, säger han.

Enligt Bengt-Anders Johansson är det viktigt att veta hur mycket rovdjurspolitiken kostar.
– Jag tycker det är viktigt att visa hur mycket pengar som vi anslår för att vi ska driva den rovdjurspolitiken som vi driver, avslutar han.

joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista