Ett SMS-lån skulle kunna leda till Kronofogden. Nu ringer Kronofogden upp, på försök, och pratar om skulden. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Kronofogden ringer upp och pratar skuld

"Kanske första gången någon pratar om skulden"
1:53 min

Kronofogden har på försök börjat att ringa upp den som har en obetald räkning som ska drivas in, och det här har gått riktigt bra. Det säger Åke Lundholm, som är pressansvarig på Kronofogden.

– Ja, vi ringer upp och försöker ha ett litet samtal. "Det här var från Kronofogden. Vi har fått in ett ärende här där det finns en obetald skuld, och vi tänkte prata lite om hur man kan lösa det och om vad som händer om man inte betalar".

Blir folk glada när ni ringer?

– Det är klart att det är jobbigt att Kronofogden ringer, men det här kanske är första gången någon ringer och vill prata om den här skulden, och det kan vara ganska skönt att ha någon att prata med. Vi har haft en kontrollgrupp också, och i kontrollgruppen är det 65 procent som betalar sina skulder och i den grupp vi har ringt till är det 83 procent som har betalat sina skulder, säger Åke Lundholm på Kronofogden.

2000 personer har fått samtal från Kronofogden i den här försöksverksamheten och Åke Lundholm hoppas att de kommer fortsätta med den här metoden.

Ann-Mari Wulfstrand på den nystartade verksamheten EKSAM i Örebro tycker också det är bra att Kronofogden ringer hem och pratar om skulderna. EKSAM hjälper personer med ekonomiska problem.

– Det är jättebra att de börjar med att ringa upp, för jag vet hur svårt människor har att själva ta kontakt, så blir de uppringda tror jag det är en oerhört stor lättnad för de som vet att deras skuld har hamnat hos Kronofogden.

Och nu startar EKSAM i Örebro en ny verksamhet där studenter från socionomprogrammet på Örebro Universitet ska hjälpa gymnasieungdomar med ekonomin.

– Så att ungdomar inte hamnar i vuxenlivet med skulder. Även om det sker förändringar när det gäller SMS-lån och annat, så är det så lätt att ta SMS-lån, skaffa sig telefonkort och ta krediter när man fyller 18. Det vill vi tillsammans med våra studenter hitta metoder så att man kan komma ut i vuxenlivet utan att ha skulder, säger Ann-Mari Wulfstrand på EKSAM i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".