Örebro

Ria Dorkas: "Skänk maten till oss"

1:27 min

Butiker, släng inte överskottsmaten. Det säger Per Helgesson, på organisationen Ria Dorkas, som jobbar med hemlösa och behövande i Örebro.
– Det är ju vansinne att man kastar mat som man kan äta.

– Jag menar, hur många kastar maten hemma bara för att man har tillagat den. Det slängs i överflöd och kommer till nytta så fort det är någon som är hungrig. Då behöver man äta, det vet man ju själv. Att öppna ett tomt kylskåp är det värsta man kan göra, säger han.

"Bedrövligt"

Många av de hemlösa väljer att vända sig till hela människan, Ria Dorkas i Örebro. En organisation som bedrivs av kyrkorna för att hjälpa utsatta människor. Där kan de hemlösa ta en dusch, få frukost eller lunch, hjälp med sociala ärenden, och inte minst lite värme i kroppen när det är kallt. Så här säger två av besökarna om att butikerna slänger överskottsmaten.
– Det tycker jag är bedrövligt när det finns folk som svälter i Sverige, så ta vara på den.
– Jag tycker inte att de ska slänga maten utan det är bättre att ge den till de behövande i så fall.

Vissa skänker redan - men inte i Örebro

Vi har tagit kontakt med två av Sveriges största matkedjor, Ica och Coop, för att höra om de kan tänka sig att skänka överskottsmaten till hemlösa och behövande. Något som ännu inte sker i Örebro. På Coop har man inte bestämt sig hur man ska göra. Men på Ica menar man att det är upp till varje butikschef om man ska skänka mat eller inte, och det finns Ica- butiker i Stockholm som redan gör det.

Jaber Fawaz

jaber.fawaz@sr.se
019-19 20 39

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista