Örebro

Matbutik kan skänka mat till hemlösa

1:41 min

Efter vår rapportering om att hemlösa i Örebro gärna tar emot överskottsmat, har nu en matbutik sagt att de kan tänka sig att skänka till hemlösa.

– Jag har inte fått förfrågan, men jag skulle säkert tänka positivt på den saken då, säger Patrik Malmberg som är chef för Ica Supermarket på Ekersgatan i Örebro.

Tror du att det skulle innebära mer jobb för er?

– Mycket marginellt kan jag tänka mig. Men jag ser inte det som något hinder, säger Patrik Malmberg.

Det beskedet glädjer Per Helgesson, som är biträdande föreståndare på Ria Dorkas, en organisation som jobbar med hemlösa och behövande i Örebro.

– Jag blir jätteglad när jag får höra en sådan grej. Och jag hoppas även att fler butiker nappar på det också. Det skulle underlätta otroligt mycket, säger Per Helgesson.

Hur kommer ni att gå vidare med det här nu?

– Givetvis kommer vi att börja med att ta kontakt med den butiken ni haft kontakt med. Sedan kommer jag att ringa runt till de andra Ica-butikerna i stan och se vad de kan göra, säger Per Helgesson.

Det som är på gång i Örebro är inte ovanligt,  för det görs redan i Stockholm, säger Jonas Vång som är butikschef på en Ica i Stockholm.

– Så fort jag fick förfrågan så nöp jag det direkt. Det känns ju klart mycket bättre att ge maten till de behövande istället för att kasta den rätt i soporna som man har gjort tidigare. Och jag har svårt att se varför det är så få som hänger på och gör samma sak känner jag, säger Jonas Vång.

Hur tycker du att det har fungerat?

– För vår del är det nästan mindre arbete än vad vi hade tidigare. Tidigare var vi tvungna att gå ut till soprummet och kasta allt. Dessutom fick vi ju betala också för att få iväg soporna. I dagsläget så behöver vi inte lämna butikslokalerna över huvudtaget, utan det går att lämna den överblivna maten i kylen som står vid kassalinjen, säger Jonas Vång, butikschef på en Icabutik i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista