Hällefors

Hälleforsbor startar eget vårdföretag

1:00 min

Efter beslutet om att lägga ner det särskilda boendet i Sörgården i Hällefors kommun, har några bybor bildat ett aktiebolag som skulle kunna erbjuda social service i privat regi.

– Det är en väldig röra i det kommunala nu. Vad ska sägas upp, vad ska inte sägas upp? Vissa ska flytta. Matsalen ligger insprängd i Sörgården där både skola, dagis och de gamla använder matsalen. Då tänker vi att om vi driver det här i privat regi så får vi det som vi vill, och det känns bra, säger Eva Hansen, firmatecknare för det nya aktiebolaget "Grythyttan i Egna händer".
Så bolaget ska kunna bli ett vårdföretag?
– Ja, i hemtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola. Vi tänker söka tillstånd till de här olika delarna så vi ligger i startgroparna för den dagen då vi känner att det här inte fungerar. Vi tror på det här.
Handlar det här om att konkurrera ut kommunal verksamhet?
– Så blir det ju i princip, men om inte kommunen kan stå för våra behov så måste vi ju se till dem själva, avslutar Eva Hansen.

Cecilia Lönn-Elgstrand

cecilia.lonn-elgstrand@sr.se
019-19 20 32

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista