Örebro län

Vinterkräksjukan har drabbat länet

1:46 min

Vinterkräksjukan sprider sig över länet, och nu har vården drabbats med stängda avdelningar och sjuk personal som följd. Det berättar Torbjörn Norén, hygienläkare på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Ja vi har haft flertalet avdelningar stängda, bland annat i Karlskoga, och nu har vi även haft stängt på geriatriska avdelningen här på sjukhuset i Örebro.
Och personalen, hur är det med den?
– Ja, de drabbas ju också, tyvärr. Vi har ganska stora personalproblem på vissa avdelningar, där vi får låna in personal från annat håll för att upprätthålla verksamheten, säger Torbjörn Norén.

Sprider sig inom vården

De senaste veckorna har vinterkräksjukan spridit sig allt mer inom vården i Örebro län, från att tidigare varit mer vanlig ute i samhället och på förskolorna, säger Torbjörn Norén som är hygienläkare på Universitetssjukhuset i Örebro.
Det bästa sättet att slippa spridning av vinterkräksjukan är att isolera den som är sjuk, och de senaste åren har man också försökt se till att det är samma personal som hela tiden tar hand om den som är sjuk, en lösning som har visat sig vara framgångsrik, enligt Torbjörn.
Men nu har många i personalen blivit sjuka, och det är inte alltid att det går att isolera patienten, det beror på hur stort trycket är på vården säger Torbjörn Norén. Och på äldreboendena är det ännu svårare.
– De har inte samma möjligheter till isolering och att sköta det hygieniska omhändertagandet, utan där blir det mer som en hemsituation och då sprider det sig mycket snabbare och effektivare.
Och förskolorna?
– Ja, där har det varit väldigt mycket. Vi kan väl tycka att det har varit en viss avmattning, men det är svårt att mäta.
Hur länge ska vi oroa oss för det här och bli sjuka?
– Ja, förra året fortsatte sjukdomen längre än den brukar, fram i maj till och med. Vi hoppas att vi inte får den utvecklingen i år också för då börjar det snart gå in i sommaren också, och det vill vi inte. Det här ska ju vara en vinterkräksjuka, eller hur...

Anna Björndahl

anna.bjorndahl@sr.se
019-19 20 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista