Många busschaufförer klagar på för lite vila. (Arkivbild). Foto: Erik Abel/Scanpix.
Länet

Ingen förändring trots kritik från chaufförerna

Det kommer inte bli några kraftiga förbättringar av bussförarnas arbetstider. Det tror fackförbundet Kommunals ombudsman Per Svensson, trots att ett nytt avtal nu ska förhandlas fram.

Häromdagen slog en av Länsbussarnas chaufförer larm i våra nyhetssändningar om att arbetstiderna gör chaufförerna så trötta att de är olämpliga i trafiken. Ombudsman Per Svensson säger att många chaufförer känner likadant.

– Arbetstiden är som jag upplever det viktigast för förarna, säger Per Svensson på fackförbundet Kommunal.

Det var i onsdags morse som P4 Örebro berättade om Jan Ridell som kört länsbuss i Östernärke i flera år, och som tycker att de långa och oregelbundna arbetsdagarna gör honom och hans kollegor trafikfarliga.

– När en del kör förbi en hållplats sitter de och funderar på om det stod någon där. De är så borta att de knappt reagerar, berättade Jan Ridell då.

Busschaufförer kritiska

Han är inte ensam om att vara missnöjd. En busschaufför ringde till oss efter inslaget och sa att de problem Jan Ridell beskrev bara var toppen på ett isberg. En annan skrev på vår hemsida att hans chaufförskollegor får både eksem och ont i nacken av att de är så trötta på jobbet.

På bussförarnas fackförbund Kommunal känner alltså ombudsmannen Per Svensson väl igen missnöjet det här missnöjet. Under våren ska han börja förhandla fram ett nytt kollektivavtal för bussförarna, där bland annat arbetstiderna ingår. Men några tydliga krav kommer Kommunal inte att driva, säger Per Svensson

– Vi tycker att man ska se över spelreglerna kring arbetstiderna. Vi preciserar inte några specifika yrkanden. För att inte låsa in oss i några diskussioner har vi valt att ha väldigt öppna frågor kring arbetstider, förklarar Per Svensson.

Vad talar för att ni ska lyckas med några radikala förbättringar i de här avtalsförhandlingarna?

– Det är väl att vi tar små, små steg framåt. Jag tror inte att det blir guld och gröna skogar på en gång. Det är en ständig kamp för att nå en bit på vägen, fortsätter Per Svensson.

Men det låter som du tycker att det är stora steg som skulle behövas?

– Ja.

Och som du inte är speciellt förhoppningsfull för att lyckas med några stora steg?

– Nej, inte allt på en gång. Så är det, säger Per Svensson.

Tidigare nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".