Kumla

Pensionärer sågade ner barnens päronträd

2:08 min

Personalen på Hästens förskola i Kumla trodde inte sina ögon när en PRO-kurs i trädbeskärning sågade ner det 50-åriga päronträdet jämns med marken. Kursledaren hävdar att de fick klartecken från Kumla kommun - men kommunens ansvariga är lika förvånade och bedrövade.

– Det är ju som det är, men vi tycker att det är jättetråkigt. Vi får inga päron mer, och vi får ingen skugga till sommaren heller. Det går ju aldrig att ersätta, säger Ann-Inger Skoog och Lena Karlsson som arbetar på Hästens Förskola i Kumla.

Trädet var mellan 50 och 60 år gammalt, stort och kraftigt. Pensionärerna från PRO klev utrustade med motorsågar in på förskolegården och började såga.

– Ja, det undrade vi över, varför de hade motorsåg med sig när de skulle beskära träd. Det tyckte vi var konstigt, säger förskolepersonalen.

Edit Ugrai som är stadsträdgårdsmästare i Kumla är också upprörd.

– Ja, jag är otroligt upprörd. Det här är ju egenmäktigt förfarande, och vi kan inte riktigt få någon förklaring till varför man över huvud taget kunde komma på idén till det här. Vi håller på och tittar tillsammans med kommunfastigheter hur vi ska få till någon form av skadestånd eller ersättning för det här.

Så PRO kommer att få ersätta Kumla kommun för att de fällt det här 50 år gamla trädet?

– Ja, på något sätt kommer vi att begära någon form av ersättning, säger stadsträdgårdsmästare Edit Ugrai i Kumla.

PRO:s kursledare Torgny Buske säger till Kumlanytt.se att det var meningen att trädet skulle beskäras men att de sedan kom överens i gruppen om att trädet behövde tas bort helt och hållet. De frågade ingen om tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista