Vill slippa bilarna. Arkivbild: Micke Fransson/Scanpix

Bilfritt i Vätternrundan?

"Vi vill skapa en trygg miljö för våra cyklister"
1:41 min

Arrangörerna för det stora motionsloppet Vätternrundan vill i sommar ha bilfria vägar för att öka säkerheten för cyklisterna som är med.

30 bilfria mil runt Vättern är målet, men även kortare bilfria sträckor är välkommet, det säger Eva-Lena Frick som är VD för Vätternrundan:

- Kan vi få börja med ett lite färre antal mil i ett projekt och utvärdera det för att kunna gå vidare med flera mil så småningom, så är ju det också ett väldigt bra scenario, säger Eva-Lena Frick.

Vätternrundan arrangeras för 46:e året i år. Deltagarantalet ligger på runt 16 000 personer varje år.

Hittills har motionscyklisterna fått samsas med annan trafik på vägarna men nu vill arrangörerna bidra till både bättre folkhälsa, en bättre miljö och ökad trafiksäkerhet genom att leda om annan trafik från de vägar som loppet körs på.

- Det har ju hänt otäcka olyckor och vi har haft ett par, tre, fyra olyckor med dödlig utgång då cyklister blivit påkörda av bilar. Det är ju sådana incidenter vi absolut vill undvika i framtiden. Men även incidenter på grund av otrygghet och osäkerhet på vägen - vi vill skapa en så trygg och säker miljö som möjligt för våra cyklister.

I morgon träffar Eva-Lena Frick och andra från Vätternrundan riksdagsledamöter från flera partier för information och lobbyarbete i frågan. Trafikverket måste godkänna förslaget och dialog med verket ska inledas under våren, säger Eva-Lena Frick.

Hon hoppas att även bilisterna ska se ett värde i att idén blir verklighet.

- Man kan då bli dirigerad om till en alternativ väg. Där finns ju inga cyklister och man kan hålla den hastighet som finns på vägen. Det kan man ju inte idag när man kör på vägen där cyklisterna är.

Varför har det dröjt 46 år innan ni kommit med den här idén?

- Ja, det kan man ju undra. Vi har intensifierat säkerhetsarbetet sedan år 2003 och känner att vi nu är mogna att ta det här steget, säger Eva-Lena Frick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".